Magyar korfa - cigány korfa

 2009.05.14. 17:32

A HVG 2009/18. számában található az itt látható grafikon. A piros színnel a magukat magyar nemzetiségűnek vallók, kékkel pedig a magukat romának vallók korfája látható.

A különbség szemmel látható, úgy gondolom nem kell túl sok magyarázatot fűznünk hozzá: a romák legnépesebb korosztálya a legfiatalabbak csoportja, míg a magyarok közt sokkal kevesebb a gyerek.

Ez a tény sok mindennel magyarázható, mindenki elgondolkodhat rajta. De ha ez a trend a továbbiakban is fenn fog maradni, előfordulhat, hogy a romák létszáma hosszú távon meghaladhatja a magyar nemzetiségüekét.

Ezért (is) nagyon fontos, hogy a roma integráció kiemelt szerepet foglaljon el a mindenkori magyar kormány programjában. Fontos, hogy ne legyen különbség sem oktatási, sem szociális sem bármilyen más területen a két népcsoport közt.

 

Címkék: roma cigány korfa

"Cigány vagyok, lekurvázott nő, aki állítólag százmilliókat síbolt… Megüzenték, hogy a minisztériumba se tegyem be a lábam" – nyilatkozta a Népszabadságnak Borovszky Tímea.

Borovszky Tímeát Hiller István szakminiszter függesztette fel állásából egy közérdekű bejelentés alapján lefolytatott belső vizsgálat után. Az oktatási miniszter elrendelte az esélyegyenlőségi főigazgatóság gazdálkodásának átvilágítását 2006-tól kezdve. Úgy értesültünk, a pénzügyi vizsgálatok során az ellenőrök átnézték azokat a szerződéseket, amelyeket a Borovszky Tímea ismerőseinek, barátainak érdekeltségébe tartozó cégekkel kötöttek.

Több neve elhallgatását kérő cigány értelmiségi úgy látja, összefüggés lehet a Borovszky-ügy kirobbantása a kormányfőváltás és Hiller István elmozdítása között. Elképzelhetőnek tartják, hogy Magyar Bálinthoz hasonló szellemiségű, SZDSZ-hez közeli személy veheti át ismét a szaktárca vezetését azért cserébe, hogy a liberálisok támogatják Gyurcsány Ferenc javaslatát a kormányfőcseréről. Magyar Hírlap

A cigány kisebbségi közoktatási szakértő már 2003-tól jelezte, hogy a szaktárca céljai, tevékenysége a romák integrálására nem használ a cigányságnak. VG

A Romakérdés Blog szokásos kérdései:

 • Mi zajlik az OM-ben? Ki hazudott kinek, ki kit fizetett le és ki mit hamisított? Szeretnénk tisztán látni?
 • Mik a romakát felkarolni hivatott program lényeges, sarkalatos pontjai?
 • Hogyan lehetne integrálni a romákat az oktatás eszközeivel?
 • Ki fog végre rendet tenni ezen a területen?

Címkék: oktatás roma cigány bűn miniszter borovszky

Magyarországot bírálta Robert Fico miniszterelnök, amiért a szlovák titkosszolgálatokat sejtik a magyarországi romák elleni támadások hátterében. Fico szerint déli szomszédunk a szélsőségesség útjára léphet. "Ha egy országnak komoly szociális és gazdasági problémái vannak, könnyen a "szélsőségesség útjára léphet" - mondta.

Fico attól tart, hogy Magyarország a szomszédai kárára próbálja meg rendezni belső problémáit. "Én nem tehetek a problémáikról, de azt, hogy a magyarországi romák elleni támadások mögött a szlovák titkosszolgálat áll, egyértelműen el kell utasítanom. Az nem lehetséges, hogy valaki úgy próbálja meg elfedni a kisebbségvédelem hiányosságait, hogy példátlan módon Szlovákiára támad" - tette hozzá.

Fico a külügyminisztériumban tartott konferencián a diplomatákat arra kérte, figyeljenek oda a szélsőségesekre, mivel ezek az ország nemzetállami érdekeit veszélyeztetik. Ujszo.sk

Kérdés Fico Úrhoz:

Ki mondta, hogy Szlovákia áll a romák elleni támadások mögött?

Ez egy kicsit abszurd. Szlovákiában biztos annyira minden rendben van, hogy a titkosszolgálat embereinek nincsen feladatuk, ezért átjárnak Magyarországra balhézni. Bár, ha jobban belegondolunk: Fico úr most tényleg elég sok borsot tör az egész magyar nemzet orra alá...biztosan ez a hobbija!

Címkék: roma cigány fico

A gazdasági válság miatt egyre inkább nő az idegengyűlölet az egész világon, így Európában is. A történelem során többször tekintették a kisebbségeket bűnbaknak, így történt ez az 1929-es válságkor, amikor is a zsidókat hibáztatták.

A Stratfor kutatást végzett e területen, amely több nehézségbe is ütközött. Európában egyáltalán nem vagy csak nagyon hiányosan gyűjtenek adatokat a kisebbségekről és az esetleges ellenük elkövetett bűncselekményekről. Azonban az kimutatható, hogy a gazdasági nehézségekkel együtt növekszik az idegengyűlölet is.

Példaként említik a Magyarországot: a február 23-ai támadást egy roma család ellen, valamint a 13-ai Magyar Gárda tüntetést a ciánybűnözés ellen. "Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a roma bűnbandák rendkívül aktívak és erőszakosak Közép-Európában, a Balkánon és Olaszországban" - írták az elemzők, de ez nem lehet mentség a romaellenes támadásokra. Megjegyezték, hogy szélsőséges csoportok kampányt folytatnak a romák ellen "különösen Magyarországon, ahol a szélsőjobboldali Magyar Gárda működik, de a szomszédos Szlovákiában és Romániában is."

Bővebben:Index

A Romakérdés blog kérdései:

 • Hogyan és miért alakultak ki a "bűnbak-kisebbségek" és miért pont ők lettek azok?
 • Mi lehet a megoldás erre a kérdésre?
 • Mennyivel súlyosabb a helyzet Magyarországon, mint Svájcban vagy Ausztriában?
 • A gazdasági nehézségek és az idegengyűlőlet közt számszerűsíthető-e a kapcsolat (korreláció, regresszió)

Címkék: bűnözés roma cigány bűn

A romakérdésről sokáig csak a baloldali felfogásban lehetett beszélni, ám a hétköznapi ember teljesen mást látott, az elmúlt néhány hónapban pedig történt néhány elborzasztó bűncselekmény, amiből a jobboldali radikalizmus ügyet is csinált, így átszakadt a gát - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A feszültséget növeli, hogy az ország helyzete most sokkal nehezebb, az előítéletes gondolkodás pedig együtt nő a gazdasági helyzet romlásával. Márpedig a középosztály egyre rosszabb helyzetbe kerül, nem csoda tehát, ha ebben a körben is megjelenik, sőt, egyre nő az agresszió – mondja az alkotmányjogász.

Tölgyessy szerint az áttörést egyértelműen a Jobbik megjelenése hozta,........

A romák a falu felé fordultak, ma már 60 százalékuk falvakban él, ahol nincs munka. A felülről lefelé forduló romapolitika egyértelműen megbukott, a célzott romatámogatások kudarcot vallottak, a rendszer a korrupció melegágyává vált, a pénz szétfolyt.

 A segélyezés mostani rendszere Tölgyessy szerint egyértelműen a gyerekszám növekedésére ösztönöz, a 14 év alatti gyerekek száma a romáknál kétszerese a magyar átlagnak, ez pedig a kutatók szerint ahhoz vezethet, hogy a most 600 ezres (más becslések szerint egymilliós) roma népesség 6-7 százalékos aránya, ami egyébként nem számít kiugróan magas számnak, 2050-re 14-15 százalékra nő majd. Tovább rontja a helyzetet, hogy a romák 40 százaléka ma két megyében, Borsodban és Szabolcsban lakik.

A teljes cikk a VG oldalán olvasható itt

A Romakérdés blog kérdései:

 • Mi a különbség a romakérdés bal-ill. jobboldali felfogása közt?
 • Törvényszerű-e, hogy a gazdasági helyzet romlásával nő az agresszió és a bűnbak keresés?
 • A Jobbik milyen téren és milyen jellegű áttörést hozott? Hasznos-e a Jobbik tevékenysége?
 • Mi lehet annak a következménye, ha a roma népesség eléri a 14-15%-os arányt a teljes népességen belül?

Címkék: roma cigány jobbik szegregáció tölgyessy

Az SZDSZ kezet nyújt a romáknak

 2009.03.09. 08:30

A párt országos tanácsa két hét múlva fogadja el romastratégiáját, mely az általános iránymutatás mellett konkrét intézkedési javaslatokat is tartalmaz majd - fogalmazott az elnök.

A program tartalmáról szólva elöljáróban hangsúlyozta, a közelmúlt tragikus eseményei rávilágítottak a magyarországi cigányság helyzetének megoldatlanságára és a kisebbségi integráció zavaraira. Mindkét területen várat magára az előrelépés - vélekedett Szent-Iványi István.

A pozitív irányú elmozduláshoz az SZDSZ elengedhetetlennek tartja a társadalmi együttélés normáit megsértők elleni súlyosabb fellépést és a beilleszkedni vágyók hatékonyabb támogatását az integrált oktatás- és foglalkoztatáspolitika eszközeivel. Fontos volna emellett az integráció akadályát jelentő cigánytelepek és gettók mielőbbi felszámolása is - emelte ki a politikus. Mindezek megvalósulása érdekében a párt a romaszervezetekkel is egyenrangú partneri viszonyt kíván kialakítani, hiszen a roma civil társadalomnak meghatározó szerepet kell játszania az integráció sikerében - mondta az SZDSZ országos tanácsának elnöke. HírExtra

A Roma Kérdés blog kérdései:

 • A társadalmi normák megsértésének számít-e az oly' sokat alkalmazott "megélhetési bűnözés" fogalma?
 • Amennyiben most kell kialakítani a kapcsolatokat a roma szervezetekkel, minden bizonnyal azt jelenti, hogy eddig nem voltak. Mi ennek az oka és miért most érkezett el az idő a kapcsolatépítésre?
 • Mik az integrált oktatás-és foglalkoztatáspolitika eszközei?

Címkék: szdsz roma cigány szegregáció

Indoklás nélkül visszavonta Garamvölgyi László dandártábornok vezetői kinevezését Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken, a szóvivői iroda vezetésével pedig Timár Zoltánt bízta meg - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-vel. Az országos rendőrfőkapitány egyben kiemelt főtanácsadónak nevezte ki Garamvölgyi Lászlót. A közlemény szerint a szóvivői faladatok ellátására Bényi Mónika őrnagyot és Makula György őrnagyot nevezte ki Bencze József. Bényi Mónika 2002 júliusa óta teljesített szolgálatot a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon sajtóreferensként. Makula György 2001 júliusa óta dolgozott a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályán, emellett a Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület főtitkára.

A HavariaPress értesülése szerint egy országgyűlési biztosi javaslat állhat Garamvölgyi László leváltása mögött. Az ombudsmani észrevétel szerint a rendőrség több hibát is elkövetett a cigányokat érintő bűncselekmények kommunikációja során. Az országgyűlési biztos javaslatot tett arra, hogy a rendőrség foglalkoztasson roma származású szóvivőt. HVG

A romakérdés blog kérdései az adott témához:

 • Mi az oka Garamvölgyi László ilyen gyors leváltásának?
 • Mi a feladata, a jogköre egy kiemelt tanácsadónak?
 • Makula urat a származása miatt fogják alkalmazni? Milyen képzettsége, szóvivői tapasztalata van?
 • Cél-e a roma szóvivők alkalmazása?

Címkék: rendőrség roma cigány ombudsman szóvivő

Roma ultimátum

 2009.03.06. 06:55

Azt mondják az első lépés a világ jobbá tételéhez vezető úton a felismerés, hogy eddig rossz úton haladtunk. Rossz irányba mentünk, rossz (közlekedési) eszközt használtunk. Ilyenkor meg kell állni, körbenézni, gondolkodni és elindulni egy másik (talán jó) irányba.

Úgy látom, ezt történt ma a romák ügyében is. Ajánlom mindenki figyelmébe ezt a cikket. A hely szűke miatt, nem idézem az egészet, de kiemelnék 1-2 megállapítást.

 • "Soha nem látott egységben jelentették be a fontosabb roma civilszervezetek, hogy felmondják az együttműködést kormánnyal, ha nem teljesülnek a követeléseik"
 • "Sem a problémák nagyságrendjéhez mért intézkedéseket, sem forrásokat nem biztosítottak ahhoz, hogy csökkenjen a szociális távolság a roma tömegek nyomora és a társadalom átlaga között."
 • "Ha a kormányhoz, a pártokhoz, közjogi méltóságokhoz eljuttatott követelésekre nem kapnak pozitív választ, a roma szervezetek más utat keresnek a politikai érdekeik képviseletére"
 • "a cigányok önkéntes etnikai regisztrációján alapuló szemlélet"

Mindenkép pozitívan értékelendő a felismerés az eddigi hibákról és a bátorság ezek kimondásához; valamint az a nyíltság, amivel igenis megpróbálnak változtatni a helyzeten. Sok sikert!

Hűen a blog szokásához, most is feltennék 1-2 kérdést az adott témához:

 • Mi történhet, ha a kormány vagy a politikai pártok nem lesznek partnerek az elképzelések megvalósításához?
 • A roma szervezeteknél van-e jobb- és bal oldal? És ha igen, hogyan fognak tudni együttműködni?
 • Hogyan fogják mérni a sikerességet? Milyen szempontokat vesznek figyelembe és mik a mérőszámok, a kitűzött célok?

Címkék: roma cigány ultimátum miniszter

Két cigány szervezet emellett ötvenfős állami tanácsadó testületet, a cigányság erőfeszítéseinek bemutatását segítő tévés alapot, parlamenti albizottságot és igazságszolgáltatási munkacsoportot szeretne.

Kormányzati szintre emelnék roma szervezetek a magyarországi cigányság ügyeit, ezért Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz írt levelükben többek között azt kérik: nevezzen ki egy roma ügyekért felelős tárca nélküli minisztert - írta a Népszava szerdán.

A korábban nem túl ismert Roma Civil Szervezetek Választási Szövetsége és a Roma Társadalmi Szervezetek Szövetsége a miniszteri poszt mellett egy ötven tagú roma tanácsadó testület felállítását is javasolja, valamint hogy alakuljon az Országgyűlés emberi jogi bizottságán belül egy romaügyi albizottság.

Mindezeken túl az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban (OIT) munkacsoportot hoznának létre, amely konzultációs kapcsolatban áll a diszkriminációs ügyekben tevékenykedő roma jogvédőkkel és társadalmi szervezetekkel. Index

A romakerdesblog kérdései az adott témához:

 • A leendő miniszter roma származású legyen-e?
 • Emeljük-e ki a kisebbségek közül a romákat, vagy hozzunk létre, német-szerb-szlovák minisztériumokat is?
 • Az 50 fős tanácsadó testület -már csak a létszámából kiindulva is- mennyire lenne döntésképes és kik alkossák?
 •  Amennyiben a mai napig nincsenek pontos adatok a romák számáról (származást nem tartanak nyílván) akkor milyen eszközökkel mérik fel a szükséges erőforrásokat?

Címkék: gyurcsány roma cigány miniszter

"A hidegháborúhoz hasonló állapot alakult ki, mindenki gyanakszik mindenkire, mindenki utál mindenkit, és senki sem tudja, mi miért történik. (...) Ennél is van lejjebb persze, lehet tömeggyilkosságokat elkövetni, de nem kéne" - mondta az országgyűlési biztos. Hozzátette: nem akar etnikai háborút jósolni.

Az ombudsman szerint elképzelhető, hogy az utóbbi hónapokban történt gyilkosságok nem is etnikai színezetűek, és csak attól váltak azzá, hogy nem lehet tudni, miért pont a cigányokat bántották, és miért pont így. A biztos szerint a parlamenti pártok kezdeményezésére lenne szükség a problémák megoldására, lehetne nemzeti csúcsot is tartani a kérdésben.

Kállai Ernő szerint a roma közösségnek egyetlen esélye van a túlélésre, az, ha a gyerekeket mindenáron az iskolában tartják. Akkor is, ha megalázzák, akkor is, ha szegregálják őket. A felnőttek már közmunkákkal fogják eltölteni az életüket, hacsak nem történik valami csoda a politikai elitben és nem találnak ki egy zseniális programot. De ez nyilván illúzió - tette hozzá.Hírszerző

A romakerdesblognak jelenleg nincs kérdése az adott témához.

Címkék: roma cigány ombudsman szegregáció

Az elmúlt hónapok tragikus eseményeire a magyarországi Evangélikus Egyház is reagál. Az erőszakos és brutális bűncselekmények elszaporodása miatt 2009. március 3.-án, kedden este 6-tól a Deák téri evangélikus templomban közös imára hív mindenkit, akiket elborzasztanak az elmúlt hónapok eseményei, "akik bőrszíntől, állampolgárságtól, szociális helyzettől függetlenül" gyászolják az áldozatokat, akik nem értik, hogy az államhatalom miért nem ad választ az elszomorító esetekkel kapcsolatban, akik fontosnak érzik, hogy a környezetükben élőkkel együtt betartsák az együttélés szabályait.


Pál apostol Rómaikoz írt levelének 12. részéből a 21. verset tették meg mottóul az  alkalomra: "Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a rosszat jóval!".
A sebek begyógyítására és a közbiztonság javítására hívják fel a figyelmet. A morális erő képes arra, hogy hazánk újra biztonságos lehessen. Nem szabad beletörődni hazánk romlásába, le kell győznünk a rosszat - a jóval! Ebből a célból hivja az embereket kedd estére Ittzés János, elnök-püspök; Dr. Fabiny Tamás püspök; Prőhle Gergely országos felügyelő és Gáncs Péter püspök.

Az írásban is megfogalmazott felhívás jelzés értékű országunk lakosai felé, hiszen az egyik történelmi egyház is megszólalt az ügyben, s a Krisztusi értékekhez ragaszkodva hív fel a morális romlottságra (példának csak településneveket említenek: Nagycsécs, Kiskunlacháza, Veszprém, Tatárszentgyörgy). Nem tér ki sem az áldozatok, sem a bűnelkövetők bőrszínére, nemzetiségére, állampolgárságára; hiszen Isten előtt mindannyian egyenlőek vagyunk. S nincs különbség bűn és bűn között az elkövető vagy áldozat származása tekintetében. Mert nem is ezen van a hangsúly, hanem az országunk közbiztonságának romlásán és a Szentírás útmutatása által lehetséges megjavításán.

Címkék: isten egyház roma cigány biblia evangélikus bűn

Gyalázatos bűnnek nevezte a tatárszentgyörgyihez hasonló támadásokat a köztársasági elnök, de a kiváltó okokról nyilatkozni szerinte felelőtlenség, amíg csak feltételezések vannak. A többségnek többet kellene tudnia a cigányságról, és nagyobb együttérzést tanúsítania, a beilleszkedést pedig a kisebbségnek is akarnia kell, mondta Sólyom László.

"A cigányság beilleszkedése az ország jövőjének egyik legfontosabb kérdése" - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Népszabadság szombati számának adott interjújában.

....Szerinte végtelenül káros és felelőtlen magatartás rasszizmusról vagy uzsorások megfélemlító akciójáról nyilatkozni mindaddig, amíg a támadások valódi okát nem tudni. A felelőtlenség pedig odáig fajult, hogy egyesek polgárháborút vízionálnak.......

"A tényeket hiányolom a cigánysággal kapcsolatos diskurzusból, és maguknak a cigányoknak a megismerését" - folytatta. - Szükség volna arra, hogy a többségi társadalom legalább néhány alapvető tényt tudjon a cigány társadalom nyelvi, kulturális, gazdasági tagolódásáról, sokféleségérő. Tudás nélkül valóban sztereotípiák és előítéletek maradnak". Ehhez Romano Rácz Sándor Cigány sor című könyvét ajánlotta mindenkinek.

Megjegyezte azt is, hogy a kisebbségnek akarnia kell az integrációt: "el kell fogadnia és követnie az ország jogi és erkölcsi normáit, jogokat és kötelességeket egyaránt. A cigányság története úgy alakult, hogy az integráció egyben a mondern társadalomba való belépésük".

A szegregációval összefüggésben kiemelte, megkerülhetetlen az oktatás kérdése: pénz, jó tanár és jó program kell. Szerinte a magyar iskolarendszer azok között van, amelyek a legkevésbé képesek kiegyensúlyozni az otthonról hozott hátrányokat.

A teljes cikk elolvasható az Indexen, itt.

A romakerdesblog kérdései az adott témához:

 1. Hogyan, milyen eszközök állhatnak rendelkezésre a cigányság integrálásához?
 2. Mit lehet tenni, ha a kisebbség  nem szeretné az integrációt, ha olyan hagyományokat szeretne őrizni, amit a többség elutasít?
 3. Amennyiben sikerülne az iskolai oktatás színvonalán emelni, elképzelhető-e, hogy ez kiegyensúlyozná az otthonról hozott hiányosságokat?

Címkék: sólyom roma cigány szegregáció

Gyurcsány Ferenc egy miskolci fórumon arról beszélt, hogy a szegény emberek könnyen a bűn fogságába kerülnek, Magyarországon pedig a legszegényebbek között a legtöbben romák. Bár az emberek türelmetlenek, a felelősség mindkét közösségé, nem a cigányok problémája, vélekedett a kormányfő.

A nagyon szegény ember könnyebben a bűn fogságába kerül; minden kornak megvannak a maga szegényei, a mi korunk szegényei a cigányok, fogalmazott Gyurcsány Ferenc egy csütörtöki miskolci fórumon.

A miniszterelnök azt mondta, a szegény emberek bűnözése egy másfajta bűnözés, nem mérhető össze a középosztály, vagy a felső osztály bűnözésével.

A legszegényebbek között a legtöbben romák, akik magyar emberek, hangsúlyozta. Kifejtette, nagyfokú türelmetlenség van az emberek körében, ezt a cigányok problémájának fogalmazzák meg, a felelősség viszont mindkét közösségé.

A miniszterelnök szerint a Fidesz ebben az ügyben képmutató. "Ha arról értekezik egy pártnak az elnöke, hogy mostanában jelentősen megszaporodott azoknak a bűncselekményeknek a száma, amelyeket romák követtek el, és erről egyetlen statisztika sem áll rendelkezésre, akkor ez nem más, mint szimpla hatalom utáni sóvárgás."

Valamilyen módon a bűnnel azonosította a romákat, "ez galád, tisztességtelen magatartás, szemforgató magatartás", tette hozzá. Nem elég csak a bűnnel keménynek lenni, hanem keménynek kell lenni a bűn okaival szemben is, hangsúlyozta a kormányfő. Index

A romakerdesblog kérdései az adott témához:

 1. Kijelenthető-e hogy korunk szegényei a cigányok, és a cigányok szegénysége más-e mint a nem romák szegénysége?
 2. Milyen az a másfajta bűnözés? A bűnözés ezen típusa érdemel-e büntetést, és ha igen, milyet?
 3. Ha a roma magyar ember, akkor a magyar ember roma? Ha minden roma magyar akkor hogyan különböztetjük meg őket? Ez esetben hogyan lehet kijelenteni, hogy a romák szegényebbek, mint a magyarok?
 4. Mik a bűn okai és milyen megoldást talált rá a kormány?

Címkék: fidesz gyurcsány bűnözés roma cigány szegény bűn

?

 2009.02.21. 09:44

A nagy kérdés az, hogy van-e ma Magyarországon romakérdés.

Mostanában egyre többet hallani a különböző médiumokban erről a témáról, ugyanakkor nincs pontosan definiálva, hogy mi is ez. Az tény, hogy Magyarországon jelentős létszámban vannak jelen a kisebbségek, legtöbben pedig a romák. Az is köztudott, hogy óriási tömegek élnek mély szegénységben. Ezt a két megállapítást nagyon sokan kapcsolják össze: roma=szegény, szegény=roma, megélhetési bűnözés=romabűnözés. Holott a valóság ettől sokkal összetettebb.

A blog célja, hogy erről beszélgessünk. Miért van az, hogy a romák sokkal nagyobb része él mélyszegénységben, mint a magyaroknak; miért alakultak ki negatív sztereotípiák velük szemben; valamint, hogy mit tehetnénk mi azért, hogy ne legyen etnikai megosztottság Magyarország polgárai közt.