A romakérdésről sokáig csak a baloldali felfogásban lehetett beszélni, ám a hétköznapi ember teljesen mást látott, az elmúlt néhány hónapban pedig történt néhány elborzasztó bűncselekmény, amiből a jobboldali radikalizmus ügyet is csinált, így átszakadt a gát - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A feszültséget növeli, hogy az ország helyzete most sokkal nehezebb, az előítéletes gondolkodás pedig együtt nő a gazdasági helyzet romlásával. Márpedig a középosztály egyre rosszabb helyzetbe kerül, nem csoda tehát, ha ebben a körben is megjelenik, sőt, egyre nő az agresszió – mondja az alkotmányjogász.

Tölgyessy szerint az áttörést egyértelműen a Jobbik megjelenése hozta,........

A romák a falu felé fordultak, ma már 60 százalékuk falvakban él, ahol nincs munka. A felülről lefelé forduló romapolitika egyértelműen megbukott, a célzott romatámogatások kudarcot vallottak, a rendszer a korrupció melegágyává vált, a pénz szétfolyt.

 A segélyezés mostani rendszere Tölgyessy szerint egyértelműen a gyerekszám növekedésére ösztönöz, a 14 év alatti gyerekek száma a romáknál kétszerese a magyar átlagnak, ez pedig a kutatók szerint ahhoz vezethet, hogy a most 600 ezres (más becslések szerint egymilliós) roma népesség 6-7 százalékos aránya, ami egyébként nem számít kiugróan magas számnak, 2050-re 14-15 százalékra nő majd. Tovább rontja a helyzetet, hogy a romák 40 százaléka ma két megyében, Borsodban és Szabolcsban lakik.

A teljes cikk a VG oldalán olvasható itt

A Romakérdés blog kérdései:

  • Mi a különbség a romakérdés bal-ill. jobboldali felfogása közt?
  • Törvényszerű-e, hogy a gazdasági helyzet romlásával nő az agresszió és a bűnbak keresés?
  • A Jobbik milyen téren és milyen jellegű áttörést hozott? Hasznos-e a Jobbik tevékenysége?
  • Mi lehet annak a következménye, ha a roma népesség eléri a 14-15%-os arányt a teljes népességen belül?

Címkék: roma cigány jobbik szegregáció tölgyessy

A bejegyzés trackback címe:

https://romakerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr88989731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása