Két cigány szervezet emellett ötvenfős állami tanácsadó testületet, a cigányság erőfeszítéseinek bemutatását segítő tévés alapot, parlamenti albizottságot és igazságszolgáltatási munkacsoportot szeretne.

Kormányzati szintre emelnék roma szervezetek a magyarországi cigányság ügyeit, ezért Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz írt levelükben többek között azt kérik: nevezzen ki egy roma ügyekért felelős tárca nélküli minisztert - írta a Népszava szerdán.

A korábban nem túl ismert Roma Civil Szervezetek Választási Szövetsége és a Roma Társadalmi Szervezetek Szövetsége a miniszteri poszt mellett egy ötven tagú roma tanácsadó testület felállítását is javasolja, valamint hogy alakuljon az Országgyűlés emberi jogi bizottságán belül egy romaügyi albizottság.

Mindezeken túl az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban (OIT) munkacsoportot hoznának létre, amely konzultációs kapcsolatban áll a diszkriminációs ügyekben tevékenykedő roma jogvédőkkel és társadalmi szervezetekkel. Index

A romakerdesblog kérdései az adott témához:

  • A leendő miniszter roma származású legyen-e?
  • Emeljük-e ki a kisebbségek közül a romákat, vagy hozzunk létre, német-szerb-szlovák minisztériumokat is?
  • Az 50 fős tanácsadó testület -már csak a létszámából kiindulva is- mennyire lenne döntésképes és kik alkossák?
  •  Amennyiben a mai napig nincsenek pontos adatok a romák számáról (származást nem tartanak nyílván) akkor milyen eszközökkel mérik fel a szükséges erőforrásokat?

Címkék: gyurcsány roma cigány miniszter

A bejegyzés trackback címe:

https://romakerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr16979693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eurOP · http://www.eupalyazat.blog.hu 2009.03.04. 12:06:59

az OIT munkacsoporttal értek egyet a legjobban, a diszkriminációs ügyekben tevékenykedő roma jogvédőkkel és társadalmi szervezetekkel való kapcsolattartás erősítése fontos.

De még fontosabb lenne, a nyomozó hatóságok gyors és hatékony munkája, és a következetes és szigorú igazságszolgáltatás működése.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.03.04. 12:25:51

Nincs pontos szám a romák számáról, hiszen a népszámlálás során roma az, aki annak vallja magát...Addig, amíg sokan nem akarják vagy nem merik felvállalni, hogy romák vagy cigányok (ráadásul még közöttük sincs egyetértés abban, hogy tulajdonképpen minek is nevezik magukat!)addig nem is lesznek meg az erőforráskalkulációhoz szükséges adatok...

trulll 2009.03.04. 12:29:26

@Grafter: Hogyan lehet felelősen belevágni valami olyasmibe, amiről nem is tudjuk, hogy mekkora falat? Anno a kisebbségek védelmében született olyan rendelkezés, hogy nem lehet nyilvántartani a származást, úgy tűnik, ez most kezd visszaütni és sajnos a kisebbségek kárára.
süti beállítások módosítása