A gazdasági válság miatt egyre inkább nő az idegengyűlölet az egész világon, így Európában is. A történelem során többször tekintették a kisebbségeket bűnbaknak, így történt ez az 1929-es válságkor, amikor is a zsidókat hibáztatták.

A Stratfor kutatást végzett e területen, amely több nehézségbe is ütközött. Európában egyáltalán nem vagy csak nagyon hiányosan gyűjtenek adatokat a kisebbségekről és az esetleges ellenük elkövetett bűncselekményekről. Azonban az kimutatható, hogy a gazdasági nehézségekkel együtt növekszik az idegengyűlölet is.

Példaként említik a Magyarországot: a február 23-ai támadást egy roma család ellen, valamint a 13-ai Magyar Gárda tüntetést a ciánybűnözés ellen. "Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a roma bűnbandák rendkívül aktívak és erőszakosak Közép-Európában, a Balkánon és Olaszországban" - írták az elemzők, de ez nem lehet mentség a romaellenes támadásokra. Megjegyezték, hogy szélsőséges csoportok kampányt folytatnak a romák ellen "különösen Magyarországon, ahol a szélsőjobboldali Magyar Gárda működik, de a szomszédos Szlovákiában és Romániában is."

Bővebben:Index

A Romakérdés blog kérdései:

  • Hogyan és miért alakultak ki a "bűnbak-kisebbségek" és miért pont ők lettek azok?
  • Mi lehet a megoldás erre a kérdésre?
  • Mennyivel súlyosabb a helyzet Magyarországon, mint Svájcban vagy Ausztriában?
  • A gazdasági nehézségek és az idegengyűlőlet közt számszerűsíthető-e a kapcsolat (korreláció, regresszió)

Címkék: bűnözés roma cigány bűn

A bejegyzés trackback címe:

https://romakerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr33993487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kom-mentalista 2009.03.10. 15:35:33

Azt még valamilyen szinten értem, hogy annak idején miért a zsidókat kiáltották ki bűnbaknak, bár nem értek azzal, hogy lehet egy kisebbséget felelőssé tenni ezért. Dehogy a cigányság ilyen szempontból hogy jött képbe, az nem egészen tiszta...
süti beállítások módosítása