Gyalázatos bűnnek nevezte a tatárszentgyörgyihez hasonló támadásokat a köztársasági elnök, de a kiváltó okokról nyilatkozni szerinte felelőtlenség, amíg csak feltételezések vannak. A többségnek többet kellene tudnia a cigányságról, és nagyobb együttérzést tanúsítania, a beilleszkedést pedig a kisebbségnek is akarnia kell, mondta Sólyom László.

"A cigányság beilleszkedése az ország jövőjének egyik legfontosabb kérdése" - mondta Sólyom László köztársasági elnök a Népszabadság szombati számának adott interjújában.

....Szerinte végtelenül káros és felelőtlen magatartás rasszizmusról vagy uzsorások megfélemlító akciójáról nyilatkozni mindaddig, amíg a támadások valódi okát nem tudni. A felelőtlenség pedig odáig fajult, hogy egyesek polgárháborút vízionálnak.......

"A tényeket hiányolom a cigánysággal kapcsolatos diskurzusból, és maguknak a cigányoknak a megismerését" - folytatta. - Szükség volna arra, hogy a többségi társadalom legalább néhány alapvető tényt tudjon a cigány társadalom nyelvi, kulturális, gazdasági tagolódásáról, sokféleségérő. Tudás nélkül valóban sztereotípiák és előítéletek maradnak". Ehhez Romano Rácz Sándor Cigány sor című könyvét ajánlotta mindenkinek.

Megjegyezte azt is, hogy a kisebbségnek akarnia kell az integrációt: "el kell fogadnia és követnie az ország jogi és erkölcsi normáit, jogokat és kötelességeket egyaránt. A cigányság története úgy alakult, hogy az integráció egyben a mondern társadalomba való belépésük".

A szegregációval összefüggésben kiemelte, megkerülhetetlen az oktatás kérdése: pénz, jó tanár és jó program kell. Szerinte a magyar iskolarendszer azok között van, amelyek a legkevésbé képesek kiegyensúlyozni az otthonról hozott hátrányokat.

A teljes cikk elolvasható az Indexen, itt.

A romakerdesblog kérdései az adott témához:

  1. Hogyan, milyen eszközök állhatnak rendelkezésre a cigányság integrálásához?
  2. Mit lehet tenni, ha a kisebbség  nem szeretné az integrációt, ha olyan hagyományokat szeretne őrizni, amit a többség elutasít?
  3. Amennyiben sikerülne az iskolai oktatás színvonalán emelni, elképzelhető-e, hogy ez kiegyensúlyozná az otthonról hozott hiányosságokat?

Címkék: sólyom roma cigány szegregáció

A bejegyzés trackback címe:

https://romakerdes.blog.hu/api/trackback/id/tr53971854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.03.25. 19:20:31

Az alapvető gondok: integrálódásra való hajlam, akarat.Sokkal markánsabb predesztináció, a családi hátterekben rejlő, gyerekek elő szocializáltságának növelésére. Az oktatás színvonalának bármily magas szintre emelése, nem tudja kompenzálni soha, a teljes destruktív hozzállást. Tehát mindenképpen nagyobb hangsúlyt kellene adni, a tudásra való késztetésnek. S azt nagyon jól kell tudni, hogy csakis a saját népcsoportjukból kikerült mentorokkal érhető el hatékony eredmény.
süti beállítások módosítása